Γιατί το μυαλό μας πάει πρώτα στο κακό;
Όπως έχω ξαναγράψει, «το μυαλό μας δεν είναι ο καλύτερος μας φίλος». Έχει κατασκευαστεί για να μας προστατεύει και όχι για να μας κάνει χαρούμενους. Να γιατί, κάθε φορά που κάτι νέο, διαφορετικό, αναπάντεχο ή άγνωστο συμβεί στη ζωή μας, το μυαλό μας πάει πρώτα στο κακό. Το γεγονός αυτό συνδέεται με εξελικτικούς, ψυχολογικούς και κοινωνικούς παράγοντες.
Ακολουθούν κάποιες πιθανές εξηγήσεις:
1. Το μυαλό λειτουργεί σαν μηχανισμός επιβίωσης : Ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει εξελιχθεί να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος σε απειλές, επειδή η επιβίωση των προγόνων μας εξαρτιόταν από την έγκαιρη αναγνώριση και αντίδραση σε κινδύνους. Ο φόβος και η αρνητική σκέψη αποτελούσαν μηχανισμούς που τους προστάτευαν από θανάσιμους κινδύνους, όπως αρπακτικά ή εχθρικούς ανθρώπους. Αυτός ο "αρνητικός προσανατολισμός" είναι γνωστός ως αρνητική προκατάληψη (negativity bias).
2. Ο ρόλος της αμυγδαλής : Η αμυγδαλή, ένα τμήμα του εγκεφάλου που σχετίζεται με την επεξεργασία των συναισθημάτων, ενεργοποιείται έντονα σε καταστάσεις φόβου ή απειλής. Αυτή η περιοχή δίνει προτεραιότητα στις αρνητικές πληροφορίες, καθώς τις θεωρεί πιο σημαντικές για την επιβίωση.
3. Η αρνητική προκατάληψη είναι η «άμυνα» του νου : Η αρνητική προκατάληψη μας κάνει να προσέχουμε περισσότερο τα αρνητικά γεγονότα παρά τα θετικά. Αυτό επηρεάζει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε καταστάσεις: όταν αντιμετωπίζουμε το άγνωστο ή κάτι αμφίβολο, το μυαλό μας προτιμά να προετοιμαστεί για το χειρότερο σενάριο.
4. Οι πολιτισμικοί και κοινωνικοί παράγοντες : Σε πολλές κοινωνίες, έχουμε μάθει να είμαστε προσεκτικοί και να αποφεύγουμε ρίσκα. Αυτός ο τρόπος σκέψης προωθείται από τον τρόπο που μαθαίνουμε να αντιμετωπίζουμε τη ζωή. Για παράδειγμα, η προειδοποίηση για πιθανούς κινδύνους είναι πιο συχνή από την ενθάρρυνση για νέες ευκαιρίες.
5. Μηχανισμός ψυχολογικής προστασίας : Το να σκεφτόμαστε πρώτα το κακό μπορεί να λειτουργεί ως μηχανισμός αυτοπροστασίας. Με το να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο, νιώθουμε ότι μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε αν συμβεί. Αυτό μειώνει το σοκ ή την απογοήτευση.
Αν και όλοι οι παραπάνω «μηχανισμοί» είναι φυσιολογικοί, μπορούμε να μειώσουμε την τάση του μυαλού μας πρώτα να πηγαίνει στο κακό, όταν αντιμετωπίζουμε κάτι καινούργιο ή άγνωστο στη ζωή μας.
Να τι μπορούμε να κάνουμε:
✅ Να προσπαθούμε να εστιαζόμαστε στο να βρίσκουμε κάτι θετικό σε κάθε κατάσταση.
✅ Καθημερινά να νιώθουμε ευγνωμοσύνη για όλα όσα έχουμε. Η καθημερινή αναγνώριση όσων πάνε καλά μπορεί να αλλάξει τη νοοτροπία μας.
✅ Βρίσκοντας χρόνο να διαλογιστούμε. Η ενσυνειδητότητα (mindfulness) βοηθά να παρατηρούμε τις σκέψεις μας χωρίς να τις κρίνουμε ή να τις αφήνουμε να μας κυριαρχούν.
✅ Να μάθουμε να «αντιμιλούμε» στις αρνητικές σκέψεις. Αντί να τις αποδεχόμαστε να δοκιμάσουμε να τις αντιμετωπίσουμε με αμφισβήτηση και λογικές ερωτήσεις.
✅ Το πρώτο βήμα είναι να καταλάβεις ότι το μυαλό σου λειτουργεί έτσι λόγω της φυσικής τάσης του να σε προστατεύσει, αλλά δεν χρειάζεται πάντα να το αφήνεις να κυριαρχεί.
👉 Μην χάσεις την ευκαιρία να μάθεις πώς να μετατρέπεις την αρνητικότητα σε εσωτερική δύναμη και αυτοπεποίθηση! Δήλωσε συμμετοχή τώρα! Μάθε περισσότερα και κλείσε τη θέση σου εδώ https://www.akis-angelakis.com/event/i-katastrofiki-dynami-tis-arnitikis-skepsis-kai-pos-na-tin-antimetopisete/