Τι είναι το Σύνδρομο του Απατεώνα; (Impostor Syndrome)

Thu Mar 2025
Τι είναι το Σύνδρομο του Απατεώνα; (Impostor Syndrome)

Κάθε φορά που αμφιβάλεις για τον εαυτό σου και αμφισβητείς τις ικανότητες σου σε έχει κυριεύσει το «Σύνδρομο του Απατεώνα».  Το Σύνδρομο του Απατεώνα (Impostor Syndrome) είναι μια ψυχολογική κατάσταση κάθε φορά που ξεχνάς ή απαξιώνεις τα επιτεύγματά σου, αμφιβάλεις για τις ικανότητες σου και διακατέχεσαι από τον φόβο ότι θα αποκαλυφθείς ως «απατεώνας». Παρόλο που έχεις ικανότητες και επιτυχίες, αισθάνεσαι ότι δεν τις αξίζεις και ότι έφτασες εκεί από τύχη ή επειδή ξεγέλασες τους άλλους.

Είναι τότε που τα «μήπως;» πιάνουν δουλειά!

Μήπως δεν είμαι αρκετά καλός;

Μήπως αυτά που λέω δεν είναι σωστά;

Μήπως κάποιοι άλλοι είναι καλύτεροι από μένα;

Μήπως τα προϊόντα/υπηρεσίες που πουλάω δεν είναι καλά;

Μήπως η εταιρία μου κοροϊδεύει τον κόσμο;

Αυτό μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε, ανεξάρτητα από το επίπεδο μόρφωσης ή επαγγελματικής επιτυχίας, και είναι ιδιαίτερα συχνό σε τελειομανείς,  ανθρώπους που υψηλούς στόχους και άτομα που βρίσκονται σε νέα ή απαιτητικά περιβάλλοντα.

Μπορείς να το αντιμετωπίσεις και να το ξεπεράσεις!

Ας δούμε μερικούς τρόπους

  • Το πρώτο βήμα είναι να καταλάβεις ότι το σύνδρομο αυτό είναι κοινό σε πολλούς ανθρώπους και ότι δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα.
  • Κράτα ένα ημερολόγιο με τα επιτεύγματά σου και τις θετικές ανατροφοδοτήσεις που λαμβάνεις. Όταν αμφιβάλλεις για τον εαυτό σου, να το διαβάζεις σε αυτό.
  • Αντί να σκέφτεσαι «Δεν είμαι αρκετά καλός/ή», δοκίμασε να λες «Αξίζω αυτή την επιτυχία γιατί έχω δουλέψει γι’ αυτήν».
  • Συζήτησε με συναδέλφους, φίλους ή έναν μέντορα. Θα διαπιστώσεις ότι πολλοί άνθρωποι νιώθουν το ίδιο.
  • Σταμάτα να συγκρίνεσαι με άλλους. Κάθε φορά που συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλους, εσύ βγαίνεις χαμένος. Επειδή εσύ ξέρεις τις αδυναμίες σου και συγκρίνεσαι με εκείνα που «βλέπεις» στους άλλους, χωρίς να ξέρεις πραγματικά τι τους βασανίζει.   Γι’ αυτό, εστιάσου στη δική σου πορεία και όχι στο τι κάνουν οι άλλοι.
  • Αποδέξου ότι κανείς δεν είναι τέλειος. Το να κάνεις λάθη δεν σημαίνει ότι είσαι αποτυχία, αλλά ότι μαθαίνεις και εξελίσσεσαι.

Ζήτησε επαγγελματική βοήθεια αν χρειαστεί. Αν το σύνδρομο του απατεώνα επηρεάζει την καθημερινότητά σου, ένας καλός σύμβουλος, μέντορας ή  ψυχολόγος μπορεί να σε βοηθήσει να το διαχειριστείς καλύτερα.

Θυμήσου ότι δεν είσαι απατεώνας—απλά το μυαλό σου σε ξεγελάει!

Μπορείς να το αντιμετωπίσεις και να το ξεπεράσεις.  Μάθε περισσότερα πατώντας εδώ.