Πως να ακούτε αποτελεσματικά, γράφει ο Άγγελος-Χάρης Αγγελάκης

Tue Jun 2024
Πως να ακούτε αποτελεσματικά, γράφει ο Άγγελος-Χάρης Αγγελάκης

 

Όλοι μας έχουμε ακούσει αρκετούς καλούς ομιλητές, οι οποίοι φαίνονται σαγηνευτικοί και εκπέμπουν αυτοπεποίθηση. Ωστόσο, οι περισσότεροι προτιμάμε να περνάμε τον χρόνο μας με ανθρώπους οι οποίοι είναι καλοί ακροατές. Αυτό εξηγείται με βάση το ότι καλός συζητητής θεωρείται αυτός που ακούει με προσοχή και προσήλωση όσα του λέει ο συνομιλητής του. Συνεπώς, οι άνθρωποι δίνουμε μεγάλη έμφαση στο να συναναστρεφόμαστε με ανθρώπους που είναι ικανοί να ακούνε και όχι μόνο να μιλάνε.

Μια έρευνα των Allan & Barbara Pease έδειξε πως το 40% των ανθρώπων που επισκέπτονται έναν γιατρό το κάνουν επειδή θέλουν κάποιον να τους ακούσει και όχι επειδή είναι άρρωστοι.

Ταυτόχρονα, δεν είναι πάντοτε εύκολο να ακούμε αποτελεσματικά, καθώς μπορούμε να σκεπτόμαστε τρεις φορές πιο γρήγορα από όσο ακούμε.

Ωστόσο, το να γίνουμε καλοί ακροατές και κατ’ επέκταση καλύτεροι συνομιλητές απαιτεί εξάσκηση και θα πρέπει να είμαστε εξοικειωμένοι με τους 5 χρυσούς κανόνες της αποτελεσματικής ακρόασης.

Χρησιμοποιείστε την «ενεργητική ακρόαση»: Η ενεργητική ακρόαση είναι μια τεχνική η οποία ενθαρρύνει τον συνομιλητή μας να εξακολουθήσει να μιλάει, ενώ ταυτόχρονα τον βεβαιώνουμε ότι καταλαβαίνουμε τα λεγόμενά του. Για να χρησιμοποιήσουμε την ενεργητική ακρόαση, θα πρέπει απλώς να παραφράσουμε τα λόγια του συνομιλητή μας, είτε κάνοντας μια σύντομη περίληψη όσων είπε, είτε επαναλαμβάνοντας την πρόταση του χρησιμοποιώντας διαφορετικές λέξεις.  Έτσι, μέσω της ενεργητικής ακρόασης δίνουμε στον συνομιλητή μας το περιθώριο να μιλήσει ανοιχτά, επειδή δεν εκφέρουμε κάποια άποψη και δεν ασκούμε κριτική.

Χρησιμοποιείστε μικρές λέξεις ενθάρρυνσης: Μπορούμε να ενθαρρύνουμε τον συνομιλητή μας να εξακολουθήσει να μιλάει χρησιμοποιώντας μικρές λέξεις ενθάρρυνσης όπως: «Καταλαβαίνω...», «Α-χα...», «Αλήθεια;» και «Πες μου κι άλλα...». Με αυτόν τον τρόπο αυξάνουμε σε μεγάλο βαθμό την ποσότητα των λεγόμενων του συνομιλητή μας και τον ωθούμε στο να συνεχίσει να μας μιλά.

Διατηρείτε οπτική επαφή με το άτομο: Η οπτική επαφή παίζει πολύ υψηλό ρόλο σε μια συνομιλία. Κατοπτρίζοντας το βλέμμα του άλλου δημιουργείτε μια ψυχοσυναισθηματική επαφή μαζί του, αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο τα επίπεδα οικειότητας. Ωστόσο, καλό θα ήταν να συναντάτε το βλέμμα του συνομιλητή σας για χρονικό διάστημα ίσο με αυτό που συναντά εκείνος το δικό σας, καθώς αν το χρονικό διάστημα οπτικής επαφής ξεπερνά τα επιθυμητά όρια υπάρχει το ρίσκο να δημιουργηθεί μια άβολη αίσθηση.

Κλίνετε προς το μέρος του άλλου καθώς τον ακούτε: Η στάση του σώματος λέει πολλά για το πως νιώθουμε για τον συνομιλητή μας. Το σώμα μας έχει τη τάση να κλίνει μακριά και να απομακρύνεται από τους ανθρώπους που δεν μας αρέσουν. Έτσι, για να δείξετε ενδιαφέρον για όσα λέει ο συνομιλητής σας, γείρετε με μια ελαφρά κλίση το σώμα σας προς τα μπρος.

Μην διακόπτετε τον συνομιλητή σας και μη ξεφεύγετε από το θέμα: Πολλές φορές μας κατακλύζει η παρόρμηση του να διακόψουμε τον συνομιλητή μας ή να αλλάξουμε θέματα συζήτησης. Κάτι τέτοιο μόνο κολακευτικό δεν μπορεί να φανεί για το άλλο μέλος της συνομιλίας. Συνεπώς, αφήστε τον άλλο να ολοκληρώσει αυτό που λέει και περιμένετε να αλλάξετε θέμα αφού έχετε συζητήσει όλα όσα πρέπει σχετικά με αυτό.

H αποτελεσματική ακρόαση είναι μια «τέχνη» που εύκολα μαθαίνεται και μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε σημαντικά τις σχέσεις σας με τους άλλους ανθρώπους αλλά και την ποιότητα της ίδιας της ζωής σας.

(Ο Άγγελος-Χάρης Αγγελάκης είναι απόφοιτος ΕΚΠΑ, Ιστορία και Φιλοσοφία της Επιστήμης και 2ετής φοιτητής Ψυχολογίας)