Πως μπορείς να σταματήσεις να «αναμασάς» τις ίδιες αρνητικές σκέψεις!

Wed Apr 2025
Πως μπορείς να σταματήσεις να «αναμασάς» τις ίδιες αρνητικές σκέψεις!

“Μηρυκασμός” είναι όταν το μυαλό μας κολλάει και αναλύει το παρελθόν. Ο μηρυκασμός έχει μαγνητική δύναμη. Είναι σαν μια «ρουφήχτρα». Σε τραβάει πίσω, στο παρελθόν και σε κάνει να το βιώνεις σαν να είναι παρόν, αλλά ακόμα πιο έντονα!

Η υπερβολική ανάλυση (rumination) μπορεί να γίνει εξαντλητική και να επηρεάσει αρνητικά τη διάθεσή σου.

Εάν θέλεις να σταματήσεις ή να περιορίσεις το «αναμάσημα» των ίδιων αρνητικών σκέψεων από το παρελθόν, μπορείς να δοκιμάσεις μια η και περισσότερες από αυτές τις στρατηγικές:

1. Αυτοπαρατήρηση & Αναγνώριση : Προσπάθησε να συνειδητοποιήσεις πότε πέφτεις σε αυτήν την παγίδα. Αντί να κατηγορείς τον εαυτό σου, αναγνώρισε το μοτίβο και αποδέξου ότι συμβαίνει.

2. Αλλαγή Εστίασης : Όταν πιάνεις τον εαυτό σου να κάνει υπερβολικές σκέψεις, κάνε κάτι άλλο που αποσπά την προσοχή σου (άσκηση, μουσική, βιβλίο, βόλτα). Η φυσική δραστηριότητα βοηθάει στη ρύθμιση των αρνητικών σκέψεων.

3. Γράψε το : Η καταγραφή σκέψεων σε ημερολόγιο βοηθάει να τις βγάλεις από το μυαλό σου. Δοκίμασε να γράψεις και μια πιο ρεαλιστική ή αισιόδοξη εκδοχή της σκέψης σου.

4. Πρακτική της Ευγνωμοσύνης : Σκέψου 2-3 πράγματα για τα οποία νιώθεις ευγνωμοσύνη κάθε μέρα. Αυτό βοηθά στη μετατόπιση της εστίασης από τα αρνητικά.

5. Προσπάθησε να περιορίσεις το χρόνο που σκέφτεσαι το παρελθόν και κάνεις αρνητικές σκέψεις : Αν νιώθεις την ανάγκη να αναλύσεις κάτι, όρισε συγκεκριμένο χρόνο (π.χ. 10 λεπτά). Όταν ο χρόνος τελειώσει, κατεύθυνε τη σκέψη σου αλλού.

6. Αμφισβήτηση των Αρνητικών Σκέψεων : Ρώτα τον εαυτό σου: "Υπάρχει απόδειξη ότι αυτή η σκέψη είναι αλήθεια;" Συνήθως, βλέπουμε τα πράγματα πιο αρνητικά απ’ ό,τι είναι στην πραγματικότητα.

7. Mindfulness & Διαλογισμός : Εξάσκηση στην επίγνωση του παρόντος χωρίς να κολλάς σε σκέψεις. Η βαθιά αναπνοή και οι ασκήσεις χαλάρωσης βοηθούν να επαναφέρεις το μυαλό σου στο τώρα.

8. Συζήτησε το : Αν μιλάς με ένα έμπιστο άτομο, μπορεί να δεις την κατάσταση από διαφορετική οπτική. Αν το «αναμάσημα» των ίδιων σκέψεων είναι έντονο, ένας ψυχολόγος μπορεί να σε βοηθήσει να διαχειριστείς τις σκέψεις σου πιο αποτελεσματικά.

9. Κάνε αυτή την ερώτηση στον εαυτό σου : Αν αντιμετώπιζα την ίδια κατάσταση, θα έκανα τα ίδια ή θα αντιδρούσα διαφορετικά;» Αν αντιδρούσες διαφορετικά, τότε έμαθες το μάθημα, άφησε πίσω τον πόνο!

Δεν έχεις παρά να δοκιμάσεις κάποιες από αυτές τις τεχνικές και να δεις ποια σε βοηθάει περισσότερο.

Πολλά περισσότερα θέματα, τεχνικές, παραδείγματα, ασκήσεις και πρακτικές για την αντιμετώπιση του «μηρυκασμού», παρουσιάζονται αναλυτικά στο μακροχρόνιο Πρόγραμμα με Διεθνή Πιστοποίηση Qualified Business & Life Mentor. Μπορείς να δεις αναλυτικές πληροφορίες για το Πρόγραμμα, σε ποιους απευθύνεται, τη διάρκεια, τα μαθήματα και τη Διεθνή Πιστοποίηση πατώντας εδώ https://www.akis-angelakis.com/avideo/qualified-business-and-life-mentor/

Μπορείς επίσης, να επικοινωνήσεις μαζί μου στο 210-2512988 για να σου δώσω περαιτέρω διευκρινήσεις σε τυχόν ερωτήσεις που θα έχεις.