Πως διαχειρίζομαι ένα προϊστάμενο που είναι ανασφαλής, και μου βάζει τρικλοποδιές;

Wed Apr 2025
Πως διαχειρίζομαι ένα προϊστάμενο που είναι ανασφαλής, και μου βάζει τρικλοποδιές;

Ακούω αρκετές φορές αυτή την ερώτηση από πελάτες μου που αντιμετωπίζουν ένα δύσκολο και ανασφαλή προϊστάμενο. Αυτή είναι μια δύσκολη κατάσταση, που απαιτεί στρατηγική διαχείριση και ψυχραιμία.

Δες πιο κάτω μερικές ιδέες που μπορεί να σου φανούν χρήσιμες.

1. Προσπάθησε να τον ψυχολογήσεις : Ένας τέτοιος άνθρωπος μπορεί να λειτουργεί από φόβο και ανασφάλεια. Ίσως βλέπει ως απειλή ένα ικανό εργαζόμενο. Αν καταλάβεις τη ρίζα της συμπεριφοράς του, μπορείς να προσαρμόσεις τη στρατηγική σου ανάλογα ώστε να ελαττώσεις τις συγκρούσεις και τα αρνητικά συναισθήματα που μπορεί να έχεις απέναντι του. Δεν είναι εύκολο αλλά εάν το κατορθώσεις, μπορείς ίσως, να βελτιώσεις την κατάσταση.

2. Μείνε Ψύχραιμος και Ανέβασε το Επίπεδο : Μην παρασυρθείς από τη συμπεριφορά του και μην προσπαθήσεις να τον αντιμετωπίσεις στο ίδιο επίπεδο. Κράτα επαγγελματική στάση και μην αντιδράς παρορμητικά. Αν προσπαθεί να σε μειώσει μπροστά σε άλλους, απάντησε με αυτοπεποίθηση και ψυχραιμία.

3. Προστάτευσε τη Δουλειά σου : Κράτα αρχείο (emails, σημειώσεις, αποδείξεις) για οτιδήποτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον σου ή που δείχνει το έργο σου. Προσπάθησε διακριτικά να δημιουργήσεις ένα δίκτυο υποστήριξης ανάμεσα σε συναδέλφους, χωρίς να περιμένεις εκείνοι να ορθώσουν το παράστημα τους για σένα σε μια σύγκρουση.

4. Βάλε τον στη Θέση του με Έξυπνο Τρόπο : Αν δεις ότι προσπαθεί να σε σαμποτάρει: Ζήτα διευκρινίσεις μπροστά σε άλλους («Μπορείς να εξηγήσεις πώς αυτό θα μας βοηθήσει να πετύχουμε τους στόχους μας;»). Επίσης, αν προσπαθεί να σε εκθέσει, με ψυχραιμία, κάνε ερωτήσεις που τον αναγκάζουν να εξηγήσει τη λογική του (και να φανεί αν δεν έχει λογική).

5. Χειρίσου τον με Διπλωματία : Αν τον κάνεις να πιστέψει ότι δεν είσαι απειλή αλλά σύμμαχος, μπορεί να μειώσει την εχθρότητα. Δείξε ότι αναγνωρίζεις την εμπειρία του και, αν μπορείς, δώσε του χώρο να νιώθει «κυρίαρχος» εκεί που δεν σε ενοχλεί.

6. Αν τα Πράγματα Χειροτερεύουν… : Αν οι τρικλοποδιές γίνονται υπερβολικές, σκέψου: Να μιλήσεις σε ανώτερο (μόνο αν έχεις ισχυρά στοιχεία). Ή να εξετάσεις αν το να παραμείνεις στην εταιρεία αξίζει το χρόνο και την ενέργεια σου. Τέλος, να ψάξεις αλλού αν νιώθεις ότι δεν υπάρχει προοπτική.

✅ Πολλά περισσότερα θέματα, τεχνικές, παραδείγματα, ασκήσεις και πρακτικές σε θέματα ενδο-εταιρικής επικοινωνίας και σχέσεων, παρουσιάζονται αναλυτικά στο μακροχρόνιο Πρόγραμμα με Διεθνή Πιστοποίηση Qualified Business & Life Mentor. Μπορείς να δεις αναλυτικές πληροφορίες για το Πρόγραμμα, σε ποιους απευθύνεται, τη διάρκεια, τα μαθήματα και τη Διεθνή Πιστοποίηση πατώντας εδώ https://www.akis-angelakis.com/avideo/qualified-business-and-life-mentor/

Μπορείς επίσης, να επικοινωνήσεις μαζί μου στο 210-2512988 για να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να εκμεταλλευτείς μια υποτροφία στο πρόγραμμα με -50% έκπτωση στα δίδακτρα και αποπληρωμή σε μηνιαίες δόσεις.