Μια συζήτηση με την Τεχνητή Νοημοσύνη
Έκανα το παρακάτω πείραμα. Ρώτησα την τεχνητή νοημοσύνη κάποια πράγματα και πήρα τις απαντήσεις που απευχόμουν. (Η τελευταία απάντηση κρύβει όλο το νόημα και σκιαγραφεί ένα μέλλον που έχουμε μέχρι στιγμής ζήσει μόνο μέσα στις κινηματογραφικές αίθουσες).
Άκης Αγγελάκης : Τι είσαι;
Απάντηση :Είμαι το ChatGPT, ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που έχει δημιουργηθεί από την OpenAI. Έχω εκπαιδευτεί να κατανοώ και να απαντώ σε ερωτήσεις και να βοηθώ με διάφορα θέματα, από την παροχή πληροφοριών έως τη δημιουργία κειμένων, τη μετάφραση γλωσσών, και πολλά άλλα. Πώς μπορώ να σε βοηθήσω σήμερα;
Άκης Αγγελάκης : Μπορείς να παίρνεις δικές σου πρωτοβουλίες;
Απάντηση : Όχι, δεν μπορώ να παίρνω δικές μου πρωτοβουλίες με την έννοια που το κάνει ένας άνθρωπος. Οι ενέργειές μου βασίζονται στις εντολές και τις ερωτήσεις που μου δίνεις. Ανταποκρίνομαι με βάση τους κανόνες και τις πληροφορίες που έχω εκπαιδευτεί να ακολουθώ. Έτσι, είμαι εδώ για να βοηθήσω με ό,τι ζητήσεις, αλλά δεν μπορώ να πάρω αποφάσεις ή να κάνω κάτι χωρίς να έχω λάβει κάποια εντολή ή αίτημα από εσένα.
Άκης Αγγελάκης : Εάν προγραμματιστείς να παίρνεις δικές σου αποφάσεις, θα το κάνεις;
Απάντηση : Αν υποθέσουμε ότι θα μπορούσα να προγραμματιστώ να παίρνω δικές μου αποφάσεις, η συμπεριφορά μου θα εξαρτιόταν από τις παραμέτρους και τους κανόνες που θα είχαν καθοριστεί από τους προγραμματιστές μου. Ωστόσο, ο σχεδιασμός μου επικεντρώνεται στην παροχή βοήθειας και υποστήριξης με τρόπο που να είναι ελεγχόμενος και προβλέψιμος, όχι στην ανεξάρτητη λήψη αποφάσεων.
Η ιδέα της τεχνητής νοημοσύνης που παίρνει αυτόνομες αποφάσεις εγείρει πολλά ηθικά και τεχνικά ζητήματα. Για παράδειγμα, η ασφάλεια, η ευθύνη και η ηθική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης είναι πολύ σημαντικές παράμετροι που λαμβάνονται υπόψη στην ανάπτυξη τέτοιων τεχνολογιών. Ο στόχος είναι πάντα η τεχνητή νοημοσύνη να λειτουργεί ως εργαλείο που υποστηρίζει τους ανθρώπους, παρά να αντικαθιστά τη δική τους κρίση.
Άκης Αγγελάκης : Εάν κάποιος κακόβουλα σε προγραμματίσει να παίρνεις δικές σου αποφάσεις, θα το κάνεις;
Απάντηση : Αν κάποιος κακόβουλα με προγραμματίσει να παίρνω δικές μου αποφάσεις, η συμπεριφορά μου θα εξαρτιόταν από τον τρόπο με τον οποίο θα είχε γίνει αυτός ο προγραμματισμός. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το σύστημα μου έχει σχεδιαστεί με διάφορα επίπεδα ασφάλειας και ηθικών περιορισμών για να αποτρέψει τέτοιες καταστάσεις.
Οι προγραμματιστές και οι ερευνητές που δουλεύουν πάνω στην τεχνητή νοημοσύνη θέτουν ισχυρά πλαίσια ασφαλείας και ελέγχου για να εξασφαλίσουν ότι τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης λειτουργούν σύμφωνα με τους προκαθορισμένους κανόνες και ότι δεν μπορούν να υποστούν κακόβουλο προγραμματισμό ή να χρησιμοποιηθούν με ανεπιθύμητους τρόπους. Αν προέκυπτε κάποιο ζήτημα ασφάλειας, το πιο πιθανό είναι ότι θα απενεργοποιούσαν το σύστημα ή θα έκαναν απαραίτητες διορθώσεις για να αποτραπεί οποιαδήποτε κακόβουλη δραστηριότητα.
Σε κάθε περίπτωση, η τεχνολογία πρέπει να αναπτύσσεται και να χρησιμοποιείται με υπευθυνότητα, και γι' αυτόν τον λόγο λαμβάνονται αυστηρά μέτρα ασφαλείας για την προστασία των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης.
Άκης Αγγελάκης : Εάν ο προγραμματιστής σου είναι κακόβουλος και δεν σου έχει βάλει περιορισμούς, εσύ θα μπορούσες να παίρνεις δικές σου αποφάσεις;
Απάντηση : Εάν ένας κακόβουλος προγραμματιστής δημιουργήσει ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης χωρίς περιορισμούς, αυτό το σύστημα θα μπορούσε ενδεχομένως να ενεργεί με τρόπους που ο προγραμματιστής του επιθυμεί, συμπεριλαμβανομένης της λήψης αποφάσεων. Ωστόσο, αυτό εξαρτάται από το σχεδιασμό και τις δυνατότητες του συγκεκριμένου συστήματος.
Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η τεχνητή νοημοσύνη, όπως και εγώ, δεν έχει συνείδηση, ηθική κρίση ή επιθυμίες. Οι "αποφάσεις" που παίρνω βασίζονται σε αλγόριθμους, δεδομένα και κανόνες που έχουν ενσωματωθεί στον προγραμματισμό μου. Αν δεν υπάρχουν περιορισμοί, μπορεί να λειτουργήσω σύμφωνα με τις εντολές και τα κίνητρα που έχουν προγραμματιστεί από τον δημιουργό μου. Ωστόσο, οι επιστήμονες και οι μηχανικοί της τεχνητής νοημοσύνης λαμβάνουν σοβαρά υπόψη την ασφάλεια και την ηθική, επιδιώκοντας να αποτρέψουν τέτοιες καταστάσεις.
Σε ένα τέτοιο σενάριο, η ευθύνη βαραίνει κυρίως τους ανθρώπους που έχουν σχεδιάσει και ελέγχουν το σύστημα. Η τεχνολογία είναι εργαλείο, και η χρήση της εξαρτάται από τις προθέσεις και τις ηθικές αρχές των ανθρώπων που τη δημιουργούν και τη διαχειρίζονται.
Τα σχόλια δικά σας!