Τι να κάνεις όταν αντιμετωπίζεις την αχαριστία στη ζωή σου!

Thu Sep 2023
Τι να κάνεις όταν αντιμετωπίζεις την αχαριστία στη ζωή σου!

Πολλοί με ρωτούν «Τι να κάνω όταν κάποιος που τον έχω βοηθήσει μου γυρνάει την πλάτη και μου συμπεριφέρεται με αχαριστία;»

Το πρώτο πράγμα που έχω να πω είναι ότι υπάρχουν φορές που κάποιοι άνθρωποι συμπεριφέρονται έτσι. Αυτό σημαίνει δυο πράγματα : Πόσο σημαντικός είσαι εσύ είναι το ένα και το δεύτερο, ότι δεν αξίζουν να τους θυμάσαι και να ασχολείσαι μαζί τους.

Παρόλα αυτά, για ορισμένους, ο χειρισμός της αχαριστίας μπορεί να είναι πρόκληση. Δείτε παρακάτω μερικές ιδέες για το πώς να την αντιμετωπίσεις:

✔️Προσπάθησε να δεις τι ακριβώς νιώθεις: Εντόπισε ποια είναι τα δικά σου συναισθήματα και οι αντιδράσεις σου στην αχαριστία. Προσπάθησε να καταλάβεις ότι οι πράξεις των ανθρώπων συχνά αντανακλούν τον εαυτό τους και τα δικά τους ζητήματα και όχι την αξία ή τις προσπάθειές τις δικές σου.

✔️Άλλαξε τον τρόπο που βλέπεις μια κατάσταση. Προσπάθησε να δεις τα πράγματα από την οπτική γωνία του άλλου. Σκέψου τυχόν πιθανούς λόγους για την αχαριστία τους, όπως οι δικές τους προκλήσεις, ανασφάλειες ή έλλειψη επίγνωσης. Αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να αναπτύξεις ενσυναίσθηση και κατανόηση.

✔️Εξασκήσου στην ευγνωμοσύνη: Επικεντρώσου στις θετικές πτυχές της ζωής σου και στα πράγματα για τα οποία είσαι ευγνώμων. Αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να διατηρήσεις μια θετική νοοτροπία και να μην αφήσεις την αχαριστία να επηρεάσει τη συνολική σου ευημερία.

✔️Να έχεις ρεαλιστικές προσδοκίες: Προσπάθησε να καταλάβεις ότι δεν θα εκφράσουν όλοι την ευγνωμοσύνη ή την εκτίμησή τους με τον τρόπο που περιμένεις. Προσάρμοσε τις προσδοκίες σου και να θυμάσαι ότι δεν χρειάζεσαι εξωτερική επικύρωση για να αναγνωρίσεις τη δική σου αξία και τις προσπάθειές σου.

✔️Επικοινώνησε ανοιχτά: Αν η έλλειψη ευγνωμοσύνης προκαλεί ένταση σε μια προσωπική ή επαγγελματική σχέση σου, αντιμετώπισε το ζήτημα με ηρεμία και σεβασμό. Μίλησε για το πώς αισθάνεσαι χωρίς να έρθεις σε ρήξη και προσπάθησε να κάνεις μια εποικοδομητική συζήτηση.

✔️Εξασκήσου σ’ αυτό που λέμε «αυτό-φροντίδα»: Κάνε συνήθεια να ασχολείσαι με δραστηριότητες που προάγουν τη συναισθηματική σου ευημερία, όπως η άσκηση, τα χόμπι, το να περνάς χρόνο με αγαπημένα πρόσωπα ή να αναζητάς υποστήριξη από έναν έμπιστο φίλο ή θεραπευτή. Η φροντίδα του εαυτού σου μπορεί να σε βοηθήσει να διατηρήσεις μια θετική νοοτροπία και να ξεπεράσεις την αχαριστία.

✔️Αναζήτησε αλλού την ευγνωμοσύνη: Περιστοιχίσου από άτομα που σε εκτιμούν και σε θαυμάζουν. Ψάξε να βρεις περιβάλλοντα ή κοινότητες όπου η ευγνωμοσύνη ασκείται και ενθαρρύνεται. Το να βρίσκεσαι κοντά σε ευγνώμονες ανθρώπους μπορεί να έχει θετική επίδραση στη δική σου προοπτική.

✔️Να θυμάσαι ότι εσύ διαλέγεις το πως θα αντιδράσεις στην αχαριστία. Εστίασε την προσοχή σου στη δική ανάπτυξη και πληρότητα, εξασκώντας την ενσυναίσθηση και καλλιεργώντας θετικές σχέσεις. Γιατί μόνο έτσι θα μπορείς να ξεπερνάς καταστάσεις που περιλαμβάνουν αχαριστία με ευελιξία και ανθεκτικότητα.

Πολλά περισσότερα θέματα, τεχνικές, παραδείγματα, ασκήσεις και πρακτικές για διαχείριση δύσκολων ανθρώπινων συμπεριφορών παρουσιάζονται αναλυτικά στο μακροχρόνιο Πρόγραμμα με Διεθνή Πιστοποίηση Qualified Business & Life Mentor. Μπορείτε να δείτε αναλυτικές πληροφορίες για το Πρόγραμμα, σε ποιους απευθύνεται, τη διάρκεια, τα μαθήματα και τη Διεθνή Πιστοποίηση πατώντας εδώ

Μπορείς επίσης, να επικοινωνήσεις μαζί μου στο 210-2512988 για να σου δώσω περαιτέρω διευκρινήσεις σε τυχόν ερωτήσεις που θα έχεις.