Πως να δείχνετε κατανόηση στους ανθρώπους! γράφει ο Άγγελος-Χάρης Αγγελάκης

Mon Jun 2024
Πως να δείχνετε κατανόηση στους ανθρώπους! γράφει ο Άγγελος-Χάρης Αγγελάκης

Όταν συμφωνείς και συμμερίζεσαι τους ανθρώπους τότε τους δίνεις ένα είδος επιβεβαίωσης που έχουν ανάγκη. Οι περισσότεροι θέλουν να συμμερίζονται οι άλλοι τους ίδιους και τους σκοπούς τους και θέλουν να νιώθουν πως κάποιος τους καταλαβαίνει.

Ένας τρόπος για να δείξετε στους άλλους ότι τους κατανοείτε είναι μέσω της τεχνικής ΝΙΩΘΕΙΣ-ΕΝΙΩΘΕ-ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ. Έτσι, ακόμα και αν διαφωνείτε με κάτι, μπορείτε να το εκφράσετε με τον εξής τρόπο:

«Καταλαβαίνω πως ΝΙΩΘΕΙΣ. Ξέρω κάποιον που βρισκόταν σε μια παρόμοια κατάσταση και ΕΝΙΩΘΕ το ίδιο. Ύστερα, όμως, ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ότι... και έτσι μπόρεσε να φτάσει σε ένα θετικό αποτέλεσμα».

Συνεπώς αν κάποιος σας πει: «Δεν μπορώ να συνεργαστώ μαζί σας, επειδή έχω ακούσει πως οι υπηρεσίες σας είναι ξεπερασμένες».

Απαντήστε του: «Καταλαβαίνω πως ΝΙΩΘΕΤΕ. Ένας παλιός μου αξιόλογος πελάτες ΕΝΙΩΘΕ ακριβώς το ίδιο. Ωστόσο, σύντομα ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ πως η προσέγγιση μας, αν και παραδοσιακή, είναι πλήρως αποτελεσματική και άμεση».

Η παραπάνω επικοινωνιακή «τεχνική» είναι μια παλιά αλλά ιδιαίτερα αποτελεσματική τεχνική που σας συστήνω ανεπιφύλακτα να τη χρησιμοποιείτε στις καθημερινές σας επαφές και επικοινωνίες.

(Ο Άγγελος-Χάρης Αγγελάκης είναι απόφοιτος ΕΚΠΑ, Ιστορία και Φιλοσοφία της Επιστήμης και 2ετής φοιτητής Ψυχολογίας)